Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ska vi dela grejor med varann?

Att dela mer och köpa mindre är snällt mot klimatet – och mot plånboken. Här förklarar Linda Backman, som jobbar med cirkulära affärsmodeller på Tillväxtverket, hur delningsekonomi funkar och hur du kommer igång!

Vad är delningsekonomi?

Delningsekonomi handlar om att använda saker på ett nytt sätt. Sånt som du använder sällan kan du låna eller hyra i stället för att köpa. Samtidigt kan du själv hyra ut saker som du använder sällan, exempelvis verktyg, takbox eller utrustning till fester.

Vad kan man dela?

Allt går att dela! Det finns plattformar för kläder, trädgårdsredskap, verktyg, boende och bilar. Även om svenskarna delar allt mer, är den största utmaningen just nu att få folk att ändra beteende från att vilja äga. Att dela känns fortfarande ovant för många.

Varför har delning blivit så populärt?

Människor har lånat och delat saker mellan sig i alla tider. Det nya är de digitala lösningar som gör att det på ett enkelt sätt går att nå många fler. Genom delningsplattformar i appar eller på hemsidor kan du berätta vad du vill hyra ut eller söka efter sånt du behöver.  

De seriösa plattformarna har också ett upplägg gällande försäkring och ansvar. Det gör att du som delare kan känna dig trygg om något går sönder eller om en olycka sker.

Varför ska man dela?

Delningsekonomin gör på sikt att vi totalt sett behöver färre saker, och det minskar den belastning på klimatet och miljön som nyproduktionen innebär. Att man som individ sparar pengar är en annan fördel, behöver du inte bil så ofta kan det vara billigare att vara med i en bilpool än att äga en egen bil.

Hur kommer jag igång?

Fundera på vad du kan hyra i stället för att äga. Börja med något som inte känns så stort och ta det steg för steg. Kanske kan du hyra en festklänning till nästa nyårsfirande eller bröllop? Kolla in olika plattformar och sätt dig in i hur de funkar.  

Tänk också på att när du signat dig på en plattform kan du inte bara hyra sånt som du behöver utan även tjäna pengar på dina egna saker som inte används.

Vad är trendigt att dela?

Den senaste tiden har det kommit flera plattformar för kläduthyrning. Där hyr man oftast av företag och inte av privatpersoner, och uppläggen kan se lite olika ut. Du kan hyra för ett tillfälle eller teckna en månadsprenumeration.

Det här är ett smart upplägg för den som är intresserad av kläder och vill ha variation, men som samtidigt inte vill konsumera så mycket. En annan målgrupp är föräldrar med småbarn som snabbt växer ur sina kläder.

Vad händer i framtiden?

Delningsekonomi är en trend som kommit för att stanna, och som är en del av en klimatsmart livsstil med mindre konsumtion. Hittills har det gett hög status att äga dyra saker, men frågan är vad som skänker status i framtiden? Förhoppningsvis blir sättet du lever på viktigare än antalet prylar du äger. 

5 sajter för dig som vill dela

  1. Vill du hyra möbler och utrustning för hemmet? Kolla in table.se eller furnlease.se
  2. Hyr barnens skor och ytterkläder – som de ändå snabbt växer ur: hyber.com
  3. På hygglo.se kan du hyra, eller hyra ut, allt från båtar till partytält.
  4. På thewowcloset.se kan du hyra en designerklänning för sommarens bröllop eller nyårskalaset.
  5. Sajten fritidsbanken.se är en ideell verksamhet över hela Sverige där du kan låna begagnad sportutrustning gratis i två veckor.