Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Rent och grönt – experten tipsar om ekostädning

Hur vi städar påverkar inte bara våra hem, utan även naturen runt omkring oss. Marijana Zec Karlsson, arbetsledare städservice på HSB Göta, ger sina bästa tips för ett skinande rent hem – på ett miljövänligt sätt.

1) Skaffa en bra dammsugare

I dammet på golvet finns mikropartiklar som vi inte vill ska komma ut i vattnet och förorena naturen. Om du moppar upp dem följer de med det smutsiga vattnet ut i avloppet. Se därför till att dammsuga ordentligt, även om du ska våttorka golven efteråt. Välj en dammsugare med låg energiförbrukning och ett bra filter så att inte skadliga partiklar kommer tillbaka ut i lägenheten.

2) Spara på vattnet

Om du ska våttorka efter dammsugningen så var sparsam med vattnet. Har du en modern mopp med mikrofiberduk blir det faktiskt renare om du bara sprayar moppen med vatten från en sprayflaska än om du doppar den i en hink hela tiden. Dessutom är det bättre för golven att inte blöta ner dem för mycket.

3) Torka av direkt

Det kan vara svårt att få bort gamla kalkavlagringar från handfatet eller svåra fläckar i toaletten utan kemikalier. Men då kan du i stället förebygga så att fläckarna inte ens uppstår. Genom att ta för vana att använda toalettborsten regelbundet, samt att torka av kranen med en trasa (kan hänga i duschen) får du färre svåra fläckar. Samma sak med spisen – torka bort stänkmärken efter stekning direkt. Överhuvudtaget blir det lättare att städa om du tänker över vilka saker du har, och inte har för många prylar som står framme och samlar damm.

4) Använd medel med måtta

Många har en romantisk bild av att det ska ”dofta rent” när vi har städat, och därför använder vi rengöringsmedel som ger just den doften. Den effekten är dock mest psykologisk – ofta blir det minst lika rent utan dyra kemikalier. Vill du ändå använda rengöringsmedel så tänk på att köpa miljömärkta produkter.

5) Städa smart

Om du måste använda rengöringsmedel, använd dem då smart. Spraya på lite på fläcken, och låt det sedan stå och verka medan du dammsuger. Då får kemikalierna längre tid på sig att jobba och du behöver inte använda lika mycket. Dessutom sparar du tid eftersom det går snabbare att torka av en fläck där medlet har fått verka en stund.

6) Fina fönster

Vill du få fina fönster på ett miljösmart sätt? Då skippar du särskilda fönsterputsmedel och använder i stället vatten, vanligt diskmedel och en fönsterskrapa. Vill du vara ännu mer miljövänlig köper du en särskild ångtvätt för fönster. Den ser ut som en liten fönsterskrapa kopplad till en liten vattentank. Fönstret tvättas med tvättmunstycket och mikrofiberduken. Därefter suger fönstertvätten upp allt överflödigt smutsvatten som samlas upp i en tank som är lätt att tömma.

7) Tuffa utrymmen

Även här gäller principen att fläckarna är enklare att få bort direkt när de uppkommer än när de har hunnit bränna fast. Såpa är ett bra medel för att få en ugn ren, dessutom är den snällare mot emaljen än tuffare kemikalier. Ta såpa på en fuktig svamp, stryk på, värm upp ugnen till 100 grader och låt svalna innan du torkar av med en mikroduk med vatten.