Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Dags för vårstädning? Så rensar du i röran

Trött på överfulla garderober och röriga skåp? Varför inte kickstarta våren med att göra
en riktig utrensning hemma! Här är fengshui-experten Karen Kingstons bästa tips för
hur du får ordning hemma.

1. Identifiera röran

Generellt består röran hemma av saker du inte längre älskar eller använder, saker som är misskötta, trasiga, felplacerade, eller saknar plats, eller oavslutade saker som en hylla som inte är uppskruvad eller en knapp som ska sys i. Gå runt i hemmet och skriv en lista över alla områden som känns röriga och oorganiserade och tar din energi.

2. Skaffa sex utrensningskartonger

Märk kartongerna utifrån varsin kategori:

Reparationslåda – för allt som ska lagas, sys om.
Återvinningslåda – för allt som ska skänkas bort till vänner eller välgörenhet.
Försäljningslåda – för allt du ska sälja.
Skräplåda – för allt som ska slängas.
Övergångslåda – för saker som är på väg till en ny plats i ditt hem.
Dilemmalåda – för saker du inte vet om du ska behålla eller göra dig av med.

3. Börja med ett litet område

Börja till exempel med en garderob eller byrålåda. När du sorterar dina saker lägg dem inte på hög med avsikten att bestämma senare vad du ska göra med dem, utan ta en sak i taget lägg den direkt i en av lådorna ovan. För varje område du går igenom kan du känna hur energin i ditt hem börjar flöda och hur du själv fylls av ny energi när du inte längre tyngs ner av alla gamla prylar. Stryk sedan området på din lista och känn dig nöjd!

4. Gör pryltestet

Gå igenom dilemmalådan igen. Om du är osäker på om du ska behålla en sak, fråga dig själv: Blir jag glad när jag ser den? Älskar jag den helhjärtat? Kommer jag verkligen att använda den? Om svaret inte är ”JA” på minst två frågor, vad har den då att göra i ditt liv? Släpp den!

5. Glöm inte förrådet

Förrådet blir ofta samlingsplatsen för alla prylsamlares möbler som de inte längre använder, lådor med saker de aldrig tyckt om och allt annat som inte längre kan klämmas in i lägenheten. Slipp det dåliga samvetet varje gång du går dit och börja rensa bland allt du samlat på dig eller se till att fungerande prylar får ett nytt liv hos någon annan.

6. Fixa en gårdsloppis

Det som du tröttnat på kan vara exakt vad någon annan behöver. Ordna en gårdsloppis tillsammans med grannarna så kan du till och med tjäna en slant på sakerna du vill bli av med. Dessutom får du en möjlighet att lära känna dina grannar ännu bättre! Det som inte säljs kan du lämna till Myrorna eller Stadsmissionen så hjälper du även andra.

Källa: Boken Rensa i röran med feng shui: det enkla sättet att skapa ordning och harmoni i ditt hem av Karen Kingston.

Tre knep med ättika – så får du ett väldoftande hem

1. Luktar det ofräscht i garderober, källsortering och förråd? Ställ ut skålar med 24-procentig ättika så absorberas den dåliga lukten effektivt.

2. Luktar kläder och sängkläder unket eller svett trots att du tvättat dem? Då kan du lägga dem i ett vattenbad med ättika. Häll i 1 dl ättika per plagg. Tvätta sedan som vanligt och vädra.

3. Luktar tvätt- eller diskmaskinen illa? Då är det bara att köra en snabbtvätt med ättika i tvätt- eller diskmedelsfacket.

Upptäck HSBs nya bostäder

Dags för något nytt? Sök efter en ny bostad hos HSB – vi bygger i hela landet.